Україна може повністю відмовитися від російського газу, - Азаров

 

Україна в найближчі кілька років може повністю відмовитися від імпорту газу з Росії, якщо чинний газовий контракт не буде переглянутий. Про це заявив прем'єр Микола Азаров в четвер «РИА Новости» і телеканалу «Росія 24».

«При такій ціні на газ ми скорочували і будемо скорочувати (споживання імпорту газу), а в перспективі, - і це не порожні слова, - Україна взагалі відмовиться від закупівель газу за такою ціною», - завив прем’єр.

«Найближчі десять років - це навіть багато. Ми реалізуємо цю задачу при таких темпах підвищення енергоефективності, скорочення обсягів споживання газу, переходу на альтернативні джерела, введення в експлуатацію власних родовищ газу, збільшення видобутку газу, я думаю, набагато швидше», - підкреслив Азаров.

За словами прем’єра, Україна готова доводити абсурдність чинного газового контракту між Нафтогазом і Газпромом в разі, якщо російський газовий холдинг захоче судитися з Києвом за невиконання договору.

«Якщо Росія вважає, що ми його (контракт) порушили, нехай вона звертається до суду. І ось там ми будемо доводити, що цей контракт - нонсенс для міжнародного права, що він абсолютно абсурдний», - сказав Азаров. Прем'єр зазначив, що діючий контракт складений таким чином, що вийти з нього в односторонньому порядку Україна не може.

За матеріалами «РИА Новости»