“Святу” землю Десятинного провулку забудують офісами. Розслідування "Гром TV"

Земля за адресою Десятинний провулок, 3-5, де знаходяться підмурки палацу князя Володимира, опинилася в руках бізнесменів.

Архітектурна пам'ятка, за яку вже кілька років борються громадські активісти, тепер втрачена для киян назавжди. На “золотій” землі планують побудувати бізнес-центр і трьохповерховий паркінг.

Офіційним замовником будівельних робіт є Українська православна церква Київського патріархату. За спорудження відповідає “Інтергал-буд” – одна з найбільших будівельних компаній в Україні. Керівництво компанією приписують народному депутату “Партії регіонів” Володимиру Зубику.

Журналіст “Гром ТV” під виглядом покупця нерухомості звернувся до “Інтергал-буду” з метою придбання офісу в майбутньому бізнес-центрі. Співробітниця відділу продажів запевнила, що говорити про ціну приміщень надто рано, проте визнала, що на Десятинці заплановано зведення офісних приміщень і житлових апартаментів.

За вандальські дії на “святій” землі відповідає Київська міська державна адміністрація, що виділила УПЦ цю ділянку в оренду на 25 років. Землевідвід під забудову було здійснено з порушенням українського законодавства та без належних археологічних розкопок.

Десятинний провулок належить до буферної зони пам’ятки всесвітнього значення, що перебуває під охороною ЮНЕСКО. З цією міжнародною організацією проект будівництва погоджено не було. Також не було отримано обов'язковий у таких випадках дозвіл Верховної Ради, адже ці землі відносяться до категорії особливо цінних.

Патріарх Київський Філарет не вважає територію Десятинного провулку цінною. “На першому поверсі будинку буде музей християнства. А на другому – офіси”, – стверджує Патріарх.

На запитання про те, з ким домовлялися про будівництво, Філарет назвав уже згаданого Володимира Зубика, депутата-регіонала, якому приписують статки у 28 млн. дол. Сам пан Зубик відхрещується як від керівництва компанією “Інтергал-буд”, так і причетності до забудови Десятинки.

 

Подробиці цієї справи – у сюжеті “Гром TV”.

Допоможіть ГРОМ TV!

 

Ви можете допомогти проекту "Гром TV",

зробіть свій внесок у вільну журналістику!

Мінімальний платеж по системі 10 грн.
 
Дякуємо! 
 

Введіть суму(від 10 грн.) :

Введіть призначення платежу:("за послуги інтернет-телебачення"):

 

 

 

 

Співпраця з нами

Я підтверджую що контент наданий мною добуто у законний спосіб та не порушує авторські права

НОВИНИ У СВIТI